Dobrodošli !
Zlata za škrlete velikogoričkih vinara
- Detalji
- Napisao/la Super User
- Hitova: 1748
4. ocjenjivanje vina hrvatskih autohtonih sorata vinove loze Republike Hrvatske koje prethodi reviji vina hrvatskih autohtonih sorata „VINA od DAVNINA“ održano je krajem travnja 2021. godine u prostorima Ministarstva poljoprivrede u Buzinu. S obzirom da epidemiološki uvjeti nisu dozvolili održavanje revije VINA od DAVNINA ni dodjelu diploma one su na adrese osvajača pristigle ovih dana poštom. Na ocjenjivanje vina prijavilo se 84 proizvođača sa 164 uzoraka vina proizvedenih od 31 autohtone sorte različitih godina berbe (2012. - 2020. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi ali prijavljena su i vina od prosušenog ili prezrelog grožđa te pjenušava vina od čega: bijela vina - 105 uzoraka, rose vina - 6 uzoraka i crvena vina - 53 uzoraka. Vina je ocjenjivala peteročlana komisija sastavljena od iskusnih ocjenjivača(enologa) koji posjeduju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti sukladno ¨Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina¨...foto...
Berba grožđa pri kraju
- Detalji
- Napisao/la Super User
- Hitova: 1621
Ovogodišnja berba grožđa bliži se kraju, a vremenske prilike zasada su poslužile vrijedne vinogradare. No usprkos toga vinogradari Vukomeričkih gorica ostali su pomalo razočarani nažalost kao i većina vinogradara iz vinogradarskih regija Središnja bregovita Hrvatska te Slavonija i hrvatsko Podunavlje, budući je urod odnosno količina ubranog grožđa manja za oko 50 pa čak i 70 % nego proteklih godina. Razlog toga su prije svega jaki proljetni mrazevi, a ponegdje i tuča. S obzirom na ranije spomenuto ove godine trsovi nisu bili jako opterećeni, nije bilo previše padalina stoga nije bilo ni značajnijih prisutnosti bolesti grožđa te je ono ubrano zdravo i u fazi pune zrelosti. Sve to ukazuje da su omjeri sladora i kiselina vrlo dobri, mošt se neće morati puno doslađivati pa će se iduće godine piti puno manje, ali zato zasigurno vrlo dobra i kvalitetna vina...foto...
Predavanje pred nadolazeću berbu
- Detalji
- Napisao/la Super User
- Hitova: 1600
Nakon što su nedavno proslavili Bartolovo i Lovrekovo vinogradari i vinari Vukomeričkih gorica odnosno velikogoričke udruge Grozd okupili su se na predavanju pred nadolazeću berbu grožđa. U četvrtak 2. Rujna u Kostanjevec u vinogradarsko vinski objekt obitelji Mikulčić na treće ovogodišnje predavanje pristiglo je preko dvadesetak članova. Predavač je bio enolog dipl. ing. agronomije Hrvoje August iz tvrtke Ireks Aroma d.o.o. koji je osim što je prezentirao nove proizvode tvrtke (vinske kvasce, hranu za kvasce, enzime, bistrila, stabilizatore i ostale enološke preparate) podsjetio je i na enološke postupke kod transporta, muljanja i prešanja grožđa. S obzirom da je tvrtka Ireks Aroma predstavnik za Hrvatsku svjetski poznate multinacionalne talijanske kompanije AEB GROUP, koja proizvodi već ranije spomenute enološke preparate, posebno je pojasnio njihovu primjenu i postupke kod procesa Taloženja, sumporenja, odvajanja mošta od taloga, dodavanje kvasaca, vrenja mošta, kontrolu vrenja, dolijevanja, bistrenja, filtriranja, stabilizacije, te njege i čuvanja vina. Na kraju predavanja uslijedila su i mnogobrojna pitanja na koja su od strane predavača dani stručni odgovori, a podijeljen je i reklamni tiskovni materijal...foto...
Obavijest
- Detalji
- Napisao/la Vlado Mikulčić
- Hitova: 1546
Temeljem ovogodišnjeg Plana rada naše Udruge u četvrtak 2. rujna u Kostanjevcu u vinogradarsko vinskom objektu Mikulčić održati će se stručno predavanje na temu ¨Pripreme za berbu 2021¨. Predavanje će održati dipl. ing. enolog Hrvoje August predstavnik tvrtke ¨Ireks Aroma¨ d.o.o.
Početak predavanja je u 18.00 sati.
Napomena: Molimo sve sudionike da ponesu zaštitne maske i da na predavanju poštuju propisane odredbe, upute i mjere Glavnog stožera RH vezano uz COVID 19.
Bartolovo u Kostanjevcu !
- Detalji
- Napisao/la Super User
- Hitova: 1650
Još jedna vinogradarska godina polako ide kraju, a klopotec u vinogradarskoj tradiciji označava službeni početak dozrijevanja grožđa i završetak prskanja vinograda tj. kad bobice postaju mekane i slatke. Zrelo grožđe poslastica je i za ptice pa se tradicionalni obred puštanja klopoca ¨u pogon¨ obavlja u mjesecu kolovozu i to najčešće na blagdan Sv. Lovre 10. kolovoza i Sv. Bartola, 24. kolovoza. Postala je to tradicijska i etnološka znamenitost ukorijenjena prije svega u sjeverozapadnim dijelovima Lijepe naše, a udomaćila se i kod velikogoričkih vinogradara. Družina z brega Jajtine obavila je to za Lovrekovo, a članovi Upravnog i Nadzornog odbora Udruge vinogradara i vinara Grozd za Bartolovo i to nešto skromnije. Ove u Vukomeričkim goricama vegetacijski kasnije, problematične i slabije vinogradarske godine, klopotce koji bi prema vjerovanju trebali ptice odvraćati od posjeta u vinogradima ćemo čuti sporadično sve do kraja rujna, kada će vjerojatno završavati berbe kasnijih sorti grožđa...foto...
Peharček u Vukomeričkim goricama
- Detalji
- Napisao/la Vlado Mikulčić
- Hitova: 1795
Ublažavanjem epidemioloških mjera stekli su se uvjeti za dugo očekivani uzvratni i prijateljski posjet Udruge vinogradara i vinara Peharček iz Ivanca velikogoričkoj Udruzi vinogradara i vinara Grozd. U subotu 3. srpnja dvadesetak njihovih članova posjetilo je Veliku Goricu i vinogorje Vukomeričke gorice. Prvo su prošli uz međunarodnu zračnu luku Franjo Tuđman, a zatim posjetili muzej Turopolja, gdje ih je dočekala kustos Valentina Radoš i kratko ih upoznala sa poviješću turopoljskog kraja. Tu su također razgledali i izložbu ¨Povijest obrtništva velikogoričkog kraja¨ o kojoj im je nešto više govorio jedan od autora izložbe Saša Božić. Poslije toga posjetili su i razgledali postavu muzeja domovinskog rata velikogoričke 153. brigade HV u Velikoj Buni, gdje ih je sa ratnim putem upoznao jedan od njenih zapovjednika prof. Nikica Repač. Odmah potom došli su u vinograd Hrvatskih šuma odnosno šumarije Velika Gorica, pogledali vinograd i kušali nekoliko sorata njihovih vina. Zatim na Ključić brdu na brijegu Rastek pogledan je stari vinograd i podrum u izgradnji obitelji Matković, a u podrumu Franje Matkovića obavljena je i degustacija šest njegovih vina uz domaći sir, špek i kobase. Zagorski vinogradari i vinari zatim su se uputili u Kostanjevec u vinogradarsko vinski objekt obitelji Mikulčić, gdje je degustirana autohtona sorta škrlet i mješavina bijelih sorata Udruge Grozd, te dva vina chardonnay i mješavina crnih sorata obitelji Havidić. Nakon toga uslijedio je popodnevni ručak Turopoljska kotlovina, lovački gulaš, dobra kapljica, domaća gibanica i štrudlin. Ugodno druženje uz veselu pjesmu potrajalo je do predvečerja kada su više nego zadovoljni, veseli i vidno raspoloženi zagorci krenuli put Zagorja...foto...