Vinogradari i vinari iz Turopolja, Pokuplja, Posavine, Vrhovlja, Vukomeričkih gorica i Velike Gorice okupljeni u Udrugu ¨Grozd¨ u petak 12. svibnja u ugostiteljskom objektu obitelji Matković na Ključić brdu održali su svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu. Skupštinu je osim natpolovičnog broja članova nazočilo i 10-ak uzvanika. Riječi dobrodošlice uputio je predsjednik Vlado Mikulčić, koji je podnio i izvješće o radu za prošlu godinu.

Od brojnih aktivnosti istaknuo je da Udruga redovito svečanim proslavama obilježava stare tradicijske običaje vezane za radove u vinogradima i podrumima (Vincekovo, Lovrekovo, Bartolovo, Martinje).

Naglasio je da nekoliko vinogradara i vinara Grozda kontinuirano sudjeluje sa svojim vinima na Izložbama vina diljem Lijepe naše i postiže vrlo dobre rezultate, te time uspješno promovira vina Turopoljskog kraja, grad Veliku Goricu i Udrugu Grozd. Spomenuo je i sve prisutne bolesti vinske loze Zlatnu žuticu (Fitoplazmu), koja uzrokuje američki cvrčak, a koja se sve više širi u Zagrebačkoj županiji danas uzima u vinogorju Vukomeričkih gorica.

Na kraju svog izvješća napomenuo je da se sve spomenute i provedene aktivnosti ne bi mogle realizirati bez značajne stručne i financijske pomoći Grada Velike Gorice, Turističke zajednice grada Velike Gorice, Zagrebačke županije tj. njenog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

 

U planu rada za naredno razdoblje istaknuto je da će Udruga nastaviti s edukacijom svojih članova putem stručnih predavanja, tečajeva, okruglih stolova i studijsko edukativnim putovanjima u drugim vinogradarskim regijama diljem Lijepe naše. 

 

Podjela diploma, priznanja i zahvalnica

Poslije svih izvješća koja su jednoglasno usvojena, zaslužnim pojedincima uručena su priznanja, zahvalnice i prigodni pokloni. Voditelj ocjenjivanja vina tajnik Udruge Radovan Arbanas objavio je službene rezultate ovogodišnjeg ocjenjivanja, a zlatne diplome osvajačima je uručio predsjednik Grozda dok je pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove Europske unije Domagoj Ilečić uručio šampionsku diplomu Franji Matkoviću koju je otvorio 15. Izložbu vina Udruge Grozd.

Svim prisutnima na skupštini podijeljen je novi Bilten Udruge broj 21. u kojem su tekstualno i slikovno navedene i prikazane sve njene protekle aktivnosti. Nakon radnog dijela skupštine uslijedila je razmjena vinogradarsko-vinskih iskustava uz odličan gulaš i degustaciju nagrađenih vina te muziku One Man Banda Iveka Dogana ....foto...