Klopotec u vinogradarskoj tradiciji označava službeni početak dozrijevanja grožđa i završetak prskanja vinograda tj. kad bobice postaju mekane i slatke. Zrelo grožđe poslastica je i za ptice pa se tradicionalni obred puštanja klopoca ¨u pogon¨ obavlja u mjesecu kolovozu i to najčešće na blagdan Sv. Lovre i Sv. Bartola. Postala je to etnološka tradicijska znamenitost ukorijenjena prije svega u sjeverozapadnim dijelovima Lijepe naše, a udomaćila se i kod velikogoričkih vinogradara. Družina z brega Jajtine obavila je to za Lovrekovo, a članovi Udruge vinogradara i vinara Grozd za Bartolovo i ove godine nešto skromnije. Još jedna vinogradarska godina polako ide kraju, a za sada stanje u vinogradima je odlično i izgleda da će to biti jedna od godina koja će se dugo pamtiti. Grožđe je veoma zdravo, rodnost je iznad prosječna, a i sladori i kiseline će biti više nego zadovoljavajući. Berba će započeti početkom rujna, a klopotce koji bi prema vjerovanju trebali ptice odvraćati od posjeta u vinograde čuti ćemo sporadično sve do kraja rujna, kada će vjerojatno završavati berbe kasnijih sorti grožđa...foto...