Još jedna vinogradarska godina polako ide kraju, a klopotec u vinogradarskoj tradiciji označava službeni početak dozrijevanja grožđa i završetak prskanja vinograda tj. kad bobice postaju mekane i slatke. Postavljanja klopotca  postala je tradicijska i etnološka znamenitost ukorijenjena prije svega u sjeverozapadnim dijelovima Lijepe naše. Ove vegetacijski i klimatizacijski specifične, veoma zahtjevne i mogli bismo reći nepovoljne vinogradarske godine čuti ćemo ga u vinogradima sporadično sve do kraja rujna kada će vjerojatno završavati berbe kasnijih sorti grožđa. Zrelo grožđe poslastica je i za ptice pa se i u Vukomeričkim goricama udomaćila tradicija postavljanja klopotca, koji bi prema vjerovanju trebao ptice odvraćati od posjeta vinogradima. Već nekoliko godinu zaredom svetkovina Svetog Bartola vinogradarskog  sveca tradicionalno se obilježava u Kostanjevcu u organizaciji Udruge vinogradara i vinara Grozd Velika Gorica, gdje je za Bartolovo i ove godine bilo veselo i živo nakon što je Franjo Trumbetaš kum klopotca svečano i uspješno pustio ga u pogon...foto...